Відбулась перша виїзна нарада на майданчику будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива

Перша виїзна міжвідомча нарада з питань будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) під головуванням президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського відбулась на будівельному майданчику 1 лютого. У нараді взяли участь голова Держатомрегулювання Григорій Плачков, голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, генеральний директор Holtec Ukraine Сергій Тараканов, перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Андрій Анісімов, очільники Іванківської та Поліської районних адміністрацій Максим Лісогор та Олександр Янковий, міський голова міста Славутич Юрій Фомічев, а також представники Енергоатома та підрядних будівельних і проектних організацій.
Відкриваючи нараду Юрій Недашковський відзначив, що проект є інфраструктурним, дуже складним за своїм змістом, і він реалізується не тільки на майданчику будівництва, але й на трьох АЕС, де виконуються модифікації під транспортно-технологічні операції.
"Зараз там іде інтенсивна робота, яку веде Енергоатом разом із Holtec International та КПІ. Ідуть макетні випробування, здійснюється модернізація перевантажувальних машин, полярних кранів кругової дії, посилюються залізничні колії тощо. Вже розпочались заводські приймальні випробування основного обладнання на заводах Hotec International в США", -повідомив президент Енергоатома.
Ця робота, за його словами, синхронізується з роботами на будівельному майданчику. Крім того, проект передбачає створення відповідної логістичної та технологічної інфраструктури, в чому також задіяний комплекс «Вектор», і де не всі роботи фінансуються та проводяться в рамках проекту ЦСВЯП. Зокрема, одним із проблемних питань є поновлення працездатності лінії між станціями Янів і Вільча (понад 30 км колії).
Юрій Недашковський окремо відзначив, що проект будівництва ЦСВЯП має дуже велике соціальне значення.
"10% від загальної вартості проекту будуть спрямовані на розвиток соціальної інфраструктури прилеглих районів і зараз на виході постанова уряду про порядок перерахування й використання цих коштів. В Енергоатома, Київської облдержадміністрації та адміністрацій районів навколо цього об’єкту є спільне бачення того, як будуть реалізовуватись ці соціальні інфраструктурні проекти", -підкреслив президент Енергоатома
На нараді було обговорено перебіг будівельних робіт, визначено проблемні питання, шляхи та терміни їх вирішення. З огляду на важливість проекту ЦСВЯП, виїзні наради з питань його реалізації будуть проводитись щоквартально.
energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/53520-vdbulas_persha_vizna_narada_na_mayidanchiku_budvnitctva_tcentralzovanogo_shovischa_vdpratcovanogo_yadernogo_paliva/
 

Читай також

Архів