Проект добудови блоків Хмельницької АЕС має стати пріоритетом Ради восени - депутат

Законопроект "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції" має стати пріоритетом для парламенту восени.
Про це на засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки сказала народний депутат Вікторія Войціцька, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Минулого тижня урядовий комітет схвалив оновлене ТЕО будівництва енергоблоків №3 та №4. Якщо уряд схвалить ТЕО остаточно, до Верховної Ради надійде законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4. Сподіваюся, це буде нашим пріоритетом восени", - сказала Войціцька.
Вона наголосила, що зазначений проект закону - це крок для підвищення обсягів експорту електроенергії. 
"Вибір технології буде здійснюватися на міжнародних конкурсах. Паралельно доведеться відпрацьовувати джерела фінансування", - додала Войціцька.
Як повідомлялося, на двох енергоблоках №3 і №4 Хмельницької АЕС (ХАЕС, Нетішин, Хмельницька область) передбачається встановлення турбіни виробництва Турбоатом, а генератора від Електроважмашу (обидва підприємства - Харків). Електрична потужність двох енергоблоків становитиме 2200 МВт, а річне виробництво електроенергії двох енергоблоків - 16,226 млрд кВт-год.
Техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) добудови енергоблоків схвалив урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності. Вартість добудови складає 72,44 млрд грн (у цінах на 5 травня 2017 року).
Згідно з ТЕО, після денонсування договору про добудову даних енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найбільш короткі терміни при мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Skoda JS (Чехія).
Загальна вартість добудови двох енергоблоків - 72,437 млрд грн (у цінах на 5 травня 2017 року), в тому числі вартість обладнання - 46,3 млрд грн. Терміни будівництва - 84 місяці від початку робіт, а заплановане введення в експлуатацію енергоблоку №3 - 2025 рік. Загальний стан будівельної частини на момент припинення робіт енергоблоку №3 - 75%, енергоблоку №4 - 28%.

 

Читай також

Архів