Атомпрофспілка: Вимога до влади - конструктивний діалог і конкретні дії

Питання про стан справ у ядерно-промисловому енергокомплексі України було ключовим на черговому засіданні Президії Центрального комітету профспілки, що відбулося 22 березня 2018 року у м. Київ і в часовому параметрі збіглося з річницею від дня проведення VI З'їзду Атомпрофспілки України.
«Сьогодні проблеми галузі з куцим тарифоутворенням, відсутністю фінансової підтримки держави, мотиваційної складової праці українських атомників тощо залишаються не тільки невирішеними, айв умовах посилення кризових тенденцій вони загрожують соціальною і ядерною критичною ситуацією, - констатував Голова профспілки Валерій Матов, який вів засідання. - Звичайно, за таких викликів профспілка намагається максимально запобігти дестабілізації обстановки у трудових колективах, зберегти права і трудові гарантії працівників. Проте повноцінного соціального діалогу з владою, щоб зрушити з мертвої точки нагальні питання, сьогодні неможливо досягти. Скажімо, рішення, резолюції, звернення, інші офіційні документи профспілки, ухвалені на II Пленумі ЦК, що відбувся наприкінці минулого року, були відразу ж надіслані в органи державної влади. А зворотного реагування досі - жодного, навіть формальної відповіді чи просто відписки немає», - наголосив лідер профцентру.
Учасники засідання були одностайні в оцінці тривожної обстановки в галузі і запропонували, зокрема, члени Президії ЦК, профспілкові лідери базових організаційних ланок профспілки у регіонах, на противагу ігноруванню високопосадовцями профспілкових вимог, а це є порушенням прав спілчан, винести питання про хід виконання рішень пленарних засідань як головне на III Пленум ЦК профспілки, який буде скликано 23-25 травня 2018 року у м. Южноукраїнськ. Також на засіданні вирішено розробити тактику і стратегію дій з тим, аби довести органам державної влади, що соціальний діалог має бути постійним, конструктивним і конкретним. Зважаючи на це, Президія ЦК постановила провести 12 квітня 2018 року з 16.00 до 18.00 одночасно у всіх містах-супутниках, а також у містах Кіровограді, Чорнобилі та смт Смоліне, попереджувальну акцію протесту з метою
примусити органи державної влади України сісти за стіл переговорів з Атомпрофспілкою та розглянути питання: «Про стан справ у атомно-енергетичному та промисловому комплексі України». Цього ж дня у м. Київ буде проведено, починаючи з 15.30, одногодинну прес-конференцію, щоб донести громадськості позиції Атомпрофспілки про стан справ у атомно-енергетичному та промисловому комплексі України. У разі подальшого ігнорування з боку органів державної влади України вимог Атомпрофспілки вирішено провести масову акцію протесту ум. Київ.
Для систематичного навчання профспілкових працівників та профспілкового активу, підготовки профспілкових лідерів та спеціалістів, які обстоюють права та інтереси людей найманої праці в умовах динамічних змін нормативно-правової бази, Президія ЦК профспілки затвердила тематичні плани навчання «Школи профспілкового активу». Голови ППО та ООП Атомпрофспілки до 6 квітня 2018 року (а в подальшому - до 22 грудня кожного поточного року) мають надати відділу організаційної роботи ЦК профспілки заявки щодо обраної тематики, цільової групи, кількості учасників, дати та місця проведення навчання.
На засіданні схвалено рішення про проведення виїзного семінару профспілкового активу ім. Н. Скорих з 1 по 8 вересня 2018 року на базі СОК «Гілея». Визначено умови участі у семінарі: витрати на навчальну програму (оргвитрати, оплата викладачів, канцтовари тощо) та сувенірну продукцію, присвячену 20-річчю семінару, - за рахунок ЦК профспілки, проїзд, добові, проживання та харчування - за рахунок організації, яка відряджає. Заступнику Голови профспілки Пруднікову П.В. доручено розробити спільно з профкомом ППО ВП ЗАЕС навчальну програму семінару та визначити персональний склад викладачів. Голови ППО та ООП до 1 серпня п.р. мають надати інформацію щодо участі делегації, її кількісного складу профкому ППО ВП ЗАЕС.
Для підвищення іміджу української атомної енергетики та налагодження дружніх стосунків між спортсменами-атомниками країн світу, Президія ЦК ухвалила рішення про участь у XV Міжнародному робітничому спортивному фестивалі спортивної делегації відокремлених підрозділів ДП НАЕК «Енергоатом» з 4 по 12 червня 2018 року у м. Албена (Республіка Болгарія). Затверджено склад спортивної делегації, кошториси витрат на участь у міжнародних змаганнях. Голові ЦФСК «Атом України» Гуку М.В. до 20 квітня разом з керівниками фізкультурних організацій відокремлених підрозділів ДП НАЕК «Енергоатом» доручено скомплектувати команди з видів спорту для участі у спортивному фестивалі.
Заслухавши інформацію завідувача відділу організаційної роботи ЦК профспілки Голоти СМ., Президія ЦК затвердила статистичний звіт Атомпрофспілки за 2017 рік. На офіційному сайті Атомпрофспілки буде розміщено «Перелік профспілкових організацій Атомпрофспілки» станом на 1 січня 2018 року.
З метою популяризації через газету «Атомник України» діяльності профспілкових організацій та їх лідерів, нових ініціатив і починань членів профспілки, спрямованих на захист соціально-економічних і трудових прав працівників, а також формування привабливого іміджу профспілки, сприяння мотивації профспілкового членства, Президія ЦК профспілки затвердила рішення про проведення з 1 січня по 31 грудня 2018 року конкурс на краще висвітлення у газеті «Атомник України» роботи профспілкових організацій, положення про конкурс та склад конкурсної комісії. Головам профспілкових організацій доручено довести Положення про конкурс до профспілкового активу та інформаційних підрозділів, редакцій ЗМІ підприємств, надавати їм допомогу та необхідну інформацію. Організаційне та інформаційне забезпечення проведення конкурсу покладено на редакцію газети «Атомник України».
На засіданні розглянуто низку звернень голів первинних і об'єднаних організацій профспілки з вирішення внутрішньоспілкових питань.
З усіх обговорених питань, загалом їх було 16 разом з «Різне», порядку денного засідання Президії ЦК профспілки було ухвалено відповідні постанови.

 

Читай також

Архів