Кабмін схвалив ТЕО будівництва енергоблоків №3 і №4 ХАЕС за 72,3 млрд гривень

Кабінет Міністрів схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС, Нетішин, Хмельницька область) загальною вартістю 72 342,904 млн гривень (згідно з поточними цінами станом на 5 травня 2017 року).

Відповідне розпорядження було прийнято на засіданні уряду в четвер, передають Українські Новини.
При цьому вартість першого завантаження ядерного палива становить 4 471,272 млн гривень.
Згідно з документом, встановлена електрична потужність енергоблоків становить 2,094 тис. МВт, при цьому потужність двох турбогенераторів вказана на рівні 2,2 тис. МВт.
Так, передбачається встановити дві турбінні та дві реакторні установки.
Орієнтовна тривалість будівництва - 7 років.
Зазначається, що реалізація проекту спорудження цих енергоблоків буде здійснюватися за рахунок власних коштів національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".
Остаточна вартість буде визначено у проекті будівництва після укладення відповідних угод з інвестування коштів.
Також у ТЕО розраховано мінімальний тариф на електричну енергію, яка буде проводиться енергоблоками №3 і №4, - 63,5 коп/кВт-год (без ПДВ).
Згідно з документом, цей тариф забезпечить окупність і рентабельність проекту та високий рівень фінансово-комерційної ефективності.
Крім того, передбачається ставка збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження ХАЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і №4 в розмірі до 10% вартості будівництва.
При цьому під час засідання прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, "Енергоатому" і Міністерству економічного розвитку і торгівлі доопрацювати проект у частині установки на енергоблоках №3 і №4 реакторних установок, крім установок виробництва країни-агресора.
Як повідомляли Українськi Новини, китайська національна ядерна корпорація CNNC зацікавлена в добудові енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.
ХАЕС планує введення в експлуатацію енергоблоку №3 у 2025 році.
Проект добудови двох енергоблоків грунтується на технології ВВЕР-1000 з використанням реакторної установки чеської компанії Skoda JS.
У складі Хмельницької АЕС працюють 2 енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2 000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках).

Читай також

Архів