Вітаємо СНВО «Імпульс» з успішним завершенням проекту з облаштування Бескидського залізничного тунелю

Новина про те, що через новий Бескидський тунель з України в Європу пропустили перший вантажний потяг, дещо вгамувала тугу за позитивними новинами, дефіцит яких особливо відчувають пересічні українці останні роки. Щоправда святкуючи завершення п’ятирічного будівництва тунелю, який з’єднує Україну з європейськими країнами – Словаччиною, Угорщиною, Словенією, Італією, журналісти залишили поза увагою той факт, що під час будівництва «Укрзалізниці» вдалося максимально локалізувати не лише послуги з будівельних робіт та закупівлі відповідного устаткування, але й впровадити українські технології автоматизації та систем керування на залізниці.

Зокрема, відзначимо, що давній та надійний партнер НАЕК «Енергоатом» з виготовлення та впровадження програмно-технічних комплексів з управління активною зоною реакторів – СНВО «Імпульс» розробив, виготовив, провів навчання  персоналу та успішно впровадив для Бескид систему мікропроцесорної централізації, яка управляє рухом поїздів по залізничній станції Бескид і Бескидському тунелю. МПЦ-У виконує усі функції контролю і безпечного управління рухом поїздів та відповідає кращим світовим зразкам. Система має міжнародний сертифікат відповідності найвищому рівню повноти безпеки SIL4 стандарту CENELEC.
Маючи широкий досвід експлуатації високонадійних систем контролю та управління, виробництва СНВО «Імпульс», українські атомники привітали колег із успішним застосуванням колективом СНВО «Імпульс» досвіду, набутого в атомній енергетиці, у справі підвищення надійності та безпеки руху на залізничному транспорті.
Щиро бажаємо СНВО «Імпульс» подальших успіхів на вітчизняному та закордонному ринках АСУ ТП для АЕС, мікропроцесорної залізничної автоматики та розширенні сфер застосування досвіду, набутого під час реалізації найскладніших завдань атомної енергетики.
Довідка. Бескидський тунель став найбільшим інфраструктурним проектом, реалізованим в Україні протягом останніх десятиліть. Тунель, розташований на кордоні Львівської та Закарпатської областей і належить до 5-го Пан'європейського транспортного коридору (Італія — Словенія — Угорщина — Словаччина — Україна). Новозбудований тунель має велике значення для розвитку транзитного та експортного потенціалу України, адже 60% експортного потоку української залізниці прямує через нього.
Договір на облаштування мікропроцесорної централізації стрілок та сигналів на станції Бескид та Бескидському тунелі було підписано між Регіональною філією “Львівська залізниця” та ПАТ “СНВО “Імпульс” за результатом відкритого тендеру, на якому «Імпульс» переміг постачальників російського обладнання.
Сєвєродонецьке НВО «Імпульс» – один з провідних українських розробників та виробників систем контролю та управління (СКУ) для атомної енергетики. За останнє десятиліття на базі платформи МСКУ 3М впроваджено близько 150 СКУ як в  Україні, так і на європейських АЕС, у тому числі за програмами Єврокомісії,  Євратом та ЄБРР.
СНВО «Імпульс» задіяне в ключових для атомної генерації проектах, серед яких продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС і диверсифікації джерел постачання ядерного палива на українські станції. Зокрема «Імпульс» виконує модернізацію систем внутрішнього реакторного контролю в рамках впровадження на українських АЕС технологій, які забезпечують необхідний рівень надійності та безпеки при експлуатації активних зон, завантажених паливом різних виробників – Westinghouse і «ТВЕЛ». Під час модернізації «Імпульс» впровадив одночасно декілька рішень цієї задачі – паралельно з інтеграцією програмного комплексу BEACON (розробки Westinghouse), виконано розробку власної методики отримання нейтронно-фізичних констант, яка забезпечує можливість подальшого використання діючих систем внутрішнього реакторного контролю, без потреби впровадження комплексу BEACON. Більш того, розпочата і активно ведеться розробка власного нейтронно-фізичного і тепло-гідравлічного програмного коду – Національного розрахункового комплексу, який за своїми можливостями, масштабом та ефективністю значно попереду комплексу BEACON та інших існуючих в Україні розрахункових засобів, і дозволить створити в Україні повний (замкнений) цикл розробки-виробництва-впровадження-супроводу систем внутрішнього реакторного контролю.

Читай також

Архів