Хмельницьку АЕС відвідала делегація НКРЕКП

10 серпня Хмельницьку АЕС відвідала делегація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Представників НКРЕКП цікавили обсяг та особливості виробництва, напрямки інвестування коштів, передбачених у тарифі на електроенергію, темпи реалізації інвестиційних проектів та перспективи розвитку ядерної галузі.

Окрім регулятора, на ХАЕС прибула також делегація Енергоатома на чолі із президентом Юрієм Недашковським, генеральні директори всіх АЕС України та профспілкові лідери енергокомпанії.
В рамках робочого візиту гості побували в навчально-тренувальному центрі ХАЕС, де їм розповіли про основні етапи виробництва електроенергії на АЕС та продемонстрували елементи навчального процесу на повномасштабному тренажері (ПМТ) блочного щита управління (БЩУ). Розповідаючи про підготовку персоналу, генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко наголосив, що завдяки відпрацюванню різних позаштатних ситуацій на тренажері вдалося мінімілізувати кількість порушень, викликаних, так званим, «людським фактором». Під час відвідин ХАЕС президент Енергоатома Ю. Недашковський розповів про співпрацю із компанією Westinghouse, а також найближчі плани щодо виготовлення хвостовиків для тепловиділяючих збірок цієї компанії, українським виробником.
На діючому енергоблоці делегація побувала в машинному відділенні та на БЩУ. Під час візиту на Хмельницьку АЕС представники НКРЕКП відвідали також будівельний майданчик третього енергоблока та побували на майданчику відкритого розподільчого пристрою 750 кВ. Заступник головного інженера з електрообладнання та систем контролю і управління ВП ХАЕС Олександр Копійко розповів про пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», а також показав гостям майданчик, де було започатковано лінію електропередач «ХАЕС - Жешув» 750 кВ», яку наразі потрібно модернізувати. Цей проект сприятиме модернізації електроенергетичної інфраструктури країни, збільшенню пропускної спроможності міждержавних електричних мереж, залученню інвестицій. Проект слід розглядати у комплексі з планами будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, як їхнє джерело фінансування. Всі заходи, які здійснюватимуться в рамках цього проекту, є невід’ємними складовими глобального проекту інтеграції ОЕС України до європейської енергетичної системи ENTSO-E.
Після огляду основних об’єктів атомної станції відбулися наради з питань реалізації проектів «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, а також з проблемних питань тарифоутворення на електроенергію ДП «НАЕК «Енергоатом».

Читай також

Архів