Компанії США попросили владу обмежити закупівлі російського урану

Американські виробники урану попросили владу захистити їх від захоплення ринку урану іноземними компаніями, в тому числі з Росії, які отримують держсубсидії. Вони пропонують зобов'язати федеральні компанії купувати уран всередині країни

Американські виробники урану Ur-Energy і Energy Fuels направили петицію в Мінторг США, в якій просять обмежити закупівлі урану за кордоном, в тому числі в Росії.
Вони скаржаться, що в 2017 році виробництво урану в США впало до історичних мінімумів. За даними управління енергетичної інформації (EIA) при Міненерго США, виробництво закису-окису урану в США скоротилося в 2017 році на 38% до 1,8 млн фунтів (816 т). Це сталося через значне зростання закупівель цієї сировини у іноземних компаній, які отримують держпідтримку в своїх країнах, стверджують компанії. За їх даними, зараз частка урану, що купується в Росії, Казахстані та Узбекистані, становить близько 40% споживання в США, в той час як місцеві виробники поставляють лише 5% (решта йде з інших країн, включаючи Канаду).
Ur-Energy і Energy Fuels, які називають себе найбільшими урановими виробниками в країні, просять Мінторг провести розслідування за статтею закону про розширення торгівлі (стаття 232 в Trade Expansion Act), який дозволяє президенту без консультації з Конгресом обмежити імпорт будь-якого товару, якщо буде встановлено , що він становить загрозу національній безпеці. В якості міри підтримки галузі компанії запропонували ввести квоту, яка зарезервує 25% для американських виробників, а також зобов'язати федеральні енергокомпанії і агентства купувати американський уран у відповідність з указом «Купуй американське, наймай американців», який президент США Дональд Трамп підписав 18 квітня 2017 року указом.
За оцінками Ur-Energy і Energy Fuels, федеральні енергокомпанії і агентства могли б закуповувати 12 млн фунтів (5,4 тис.т) урану на рік у американських виробників. «Сьогоднішня крайня залежність - це не питання конкуренції, а результат діяльності іноземних компаній, які отримують субсидії від держави», - наголошується в петиції. Якщо Мінторг почне розслідування, то через 270 днів воно повинно буде представлено американському президенту, у якого буде ще 90 днів на ухвалення рішення.
Зараз «дочка» «Росатома» Tenex може поставляти в США до 20% урану що постачається в країну, це передбачено угодою американського Мінторгу і «Росатому». Ur-Energy і Energy Fuels побоюються, що після завершення цієї угоди в 2020 році Росія зможе наростити поставки. Крім того, їх турбує інтерес до американського ринку урану в Китаї, якому вдалося значно збільшити кількість підприємств в атомній галузі.
США з 99 реакторами є найбільшим в світі споживачем урану. Росія отримала доступ до американського ринку урану в лютому 1993 року, коли між країнами було підписано так звану угоду ВЗУ-НОУ, що передбачала переробку російського високозбагаченого урану (ВЗУ), що використовується в ядерних боєголовках, в низькозбагачений уран (НОУ), який використовується на АЕС. З 2015 року поставки пішли по комерційних договорах.
Tenex вважає американський урановий ринок для себе «найважливішим цільовим ринком, незалежно, а часто і всупереч несприятливій зовнішньополітичній і ринковій кон'юнктурі», говориться в повідомленні компанії. В них укладено 25 контрактів загальною вартістю близько $ 6,5 млрд з 19 американськими компаніями до 2028 року. Представник Tenex відмовився коментувати вимоги американських компаній.
Прагнення використовувати захисні бар'єри для підтримки власної промисловості - набирає обертів тенденція останнім часом, досить згадати загороджувальні мита на деякі види металопродукції, зазначає заступник директора групи «Корпоративні рейтинги» S & amp; P Ratings Services Сергій Горін. Також, наприклад, для реалізації контракту ВЗУ-НОУ між Росією і США в 1992 році було укладено угоду щодо тимчасового припинення відповідних антидемпінгових заходів (тоді було скасоване мито в 115,82%). В рамках угоди ВЗУ-НОУ, а також комерційного контракту на послуги зі збагачення, який замінив його, російські поставки покривали аж до 40% потреб ринку США. «Щоб замістити цей обсяг, будуть потрібні час і інвестиції - але це не неможливо», - резюмує експерт.
«Думаю, американські виробники таким чином вирішили спробувати підняти ціну. Уран зараз торгується на мінімумах, по моєму прогнозу, це, мабуть, єдине commodity, яке в минулому році не подорожчало», - зазначив директор корпоративних рейтингів АКРА Максим Худалов.

Читай також

Архів