Атоменергомаш планує розпочати виготовлення елементів паливних касет Westinghouse вже через півроку

Джерело: InfoAtom, 17.02.2022
Компанія Westinghouse Electric Sweden AB акредитувала ВП «Атоменергомаш» як постачальника голівок і хвостовиків для паливних касет Westinghouse. Цьому передував аудит інтегрованої системи управління «Атоменергомашу» на відповідність вимогам ISO 9001:2015 «Система управління якістю. Вимоги», SQSR 13-067 «Вимоги до системи якості постачальника».  
Як повідомив генеральний директор ВП «Атоменергомаш» Григорій Городнер, зараз завершуються налагоджувальні роботи на обладнанні, яке встановили для виробництва хвостовиків та голівок для ТВЗ-WR. Після чого будуть виконані процедури для введення в експлуатацію та запроваджено процес кваліфікації технологічних операцій. За його словами, виробництво елементів паливних касет ТВЗ-WR розпочнеться протягом шести місяців.
Пресцентр «Енергоатома» зазначає, що є висока ймовірність експорту вказаних елементів для палива Westinghouse, яке експлуатується в реакторах типу ВВЕР в інших країнах. Раніше про це заявляв керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даґ: «Ми бачимо перспективу не лише у виготовленні Атоменергомашем окремих компонентів паливних збірок Westinghouse для українських АЕС, а й у розширенні такої співпраці для забезпечення потреб замовників за межами України». У вересні 2020 року він також повідомляв, що Westinghouse обговорює з НАЕК «Енергоатом» можливість розширення номенклатури елементів ТВЗ, які може виготовляти «Атоменергомаш».
Нагадаємо, що наприкінці грудня 2021 року НАЕК «Енергоатом» замовив у Westinghouse Electric Sweden AB оцінку та потенційну кваліфікацію виробничих ліній ВП «Атоменергомаш» щодо можливості складання ТВЗ.
ВП «Атоменергомаш» на ремонтно-механічному заводі в місті Южноукраїнськ з 2012 року виробляє хвостовики та головки для ТВЗ російського виробництва. Також одними з основних видів продукції ВП «Атоменергомаш» є контейнери різних видів для поводження з РАВ, зберігання відпрацьованих джерел швидких нейтронів, зберігання відпрацьованого ядерного палива та поглинаючі вставки (для ССВЯП ЗАЕС), які виробляє завод нестандартного обладнання і трубопроводів (НСОіТ) в місті Енергодар. 

Читай також

Архів