Прес-реліз щодо затвердження Концепції Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року

Український Ядерний Форум (УЯФ) - асоціація яка об’єднує 18 підприємств атомно-промислового комплексу України. Підприємства асоціації забезпечують близько 140 тис. робочих місць. Асоціація є членом Європейської Ядерної Асоціації FORATOM, яка відстоює інтереси ядерної промисловості. 
Кабінет Міністрів України на засіданні 29 грудня 2021 року затвердив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року.  Концепцію розроблено на виконання рішення РНБО від 29 січня 2021 року “Про заходи з нейтралізації загрози у сфері атомної енергетики і промисловості”.  
УЯФ повністю підтримує це рішення Уряду та наголошує, що реалізація даної концепції створить умови  для збільшення виробництва урану до повного забезпечення потреб вітчизняної атомної енергетики, а також підвищить енергетичну незалежність України.
Концепція передбачає наступні важливі питання:
  • збільшення обсягів виробництва урану та зниження витрат на його виробництво за рахунок освоєння Новокостянтинівського та Апрельського родовищ; 
  • забезпечення експлуатації Смолінської шахти до 2023 року та Інгульської шахти до 2028 року;
  • реконструкція гідрометалургійного заводу та сірчанокислотного цеху ДП «СхідГЗК»; 
  • технічне переоснащення та створення потужностей для виробництва діоксиду цирконію в обсязі 320 тон на рік.
Крім того, запланована організація співпраці з інтеграції виробленого в Україні діоксиду цирконію у виробництво цирконієвих сплавів і цирконієвого прокату в іноземних виробників ядерного палива для атомних електростанцій України
Рішення Уряду передбачає прийняття, протягом наступних шести місяців,  відповідної Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року для забезпечення фінансування розвитку урановидобувного державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» з метою збільшення виробництва уранового концентрату.
Дуже важливо, що Концепцією передбачені джерела фінансування в обсязі 9092 млн. гривень, а саме 8042 млн. гривень за рахунок коштів державного бюджету та 1050 млн. гривень власних коштів комбінату.