ПРО ТЕ ЯК БУДУЄТЬСЯ ЦСВЯП ТА ЧИМ ЖИВЕ ТА ДИХАЄ АТОМРЕМОНТСЕРВІС – НЕЗАБАРОМ У ЗМІ АЕС

Енергоатом, 12.07.2018
УкрЯТ, 12.07.2018
Українське ядерне товариство спільно з Центром зовнішніх інформаційних комунікацій НАЕК «Енергоатом» провели просвітницький тур в зону відчуження Чорнобильської АЕС для співробітників ЗМІ АЕС. В ході візиту, який відбувся 5 та 6 липня 2018 року, учасники групи відвідали майданчик будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу, оглядовий майданчику НБК, місто Прип'ять. Окремим пунктом програми було ознайомлення з роботою ВП «Атомремонтсервіс», переважна більшість працівників якого виконує ремонтні роботи на майданчиках АЕС.
Першим об’єктом для ознайомлення став будівельний майданчик ЦСВЯП, куди за кілька років три атомні станції  – ХАЕС, РАЕС, ЮУАЕС будуть відправляти відпрацьоване ядерне паливо. Перший ядерний об’єкт, який проектувався вже у часи незалежної України. Представники АЕС побачили, які роботи зараз виконуються на майданчику будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, поспілкувались із представниками компанії «Укрбудмонтаж» (підрядник будівництва), які детально розповіли про перебіг робіт. Зокрема, побачили першу партію обладнання компанії Holtec International, яке вже надійшло в Україну – перевантажувальні контейнери, що забезпечують біологічний захист персоналу під час перевантаження ВЯП - контейнери HI-TRAC. Частина обладнання ще перебуває у стадії розмитнення (безпосередньо на майданчику ЦСВЯП). Частина вже змонтована на місці, де буде розташовано вузол перевантаження контейнерів.
Що стосується строків виконання будівельних робіт на майданчику ЦСВЯП, було повідомлено, що всі роботи на об’єкті, замовником яких є Енергоатом, виконуються за графіком. Паралельно Енергоатом у повному об’ємі виконує всі модифікації на ядерних установках - завершені всі тендерні процедури та законтрактовано основний обсяг обладнання, яке необхідне для модернізації трьох атомних електростанцій – Хмельницької, Рівненської та Южно-Української АЕС. А введення в експлуатацію пускового комплексу – встановлення перших контейнерів відбудеться 31 березня 2020 року.
Наступним об’єктом до огляду стало нове Сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), в якому буде зберігатись відпрацьоване ядерне паливо Чорнобильської станції. Його будівництво вже завершено. Зараз на об’єкті тривають випробування обладнання з імітаторами відпрацьованих тепловиділяючих збірок. Наприкінці поточного року тут розпочнуться «гарячі» випробування, під час яких до нового сховища буде перевезено перші тепловиділяючі збірки зі СВЯП-1. Будівництвом цього об’єкту безпосередньо займається американська компанія Holtec International.
Найбільше враження, зі слів учасників прес-туру, на них справив оглядовий майданчик Чорнобильської атомної станції та новий безпечний конфайнмент об’єкту «Укриття» над четвертим енергоблоком, а також відвідування міста енергетиків Прип’яті. Щоб потрапити на оглядовий майданчик Чорнобильської атомної станції необхідно пройти сувору перевірку, але то не дивина для працівників АЕС України. ЧАЕС і досі залишається режимним об’єктом, а кожен відвідувач окрім паспортного контролю проходить перевірку особистих речей та перевірку металодетектором (до речі, ця процедура повторюється і на зворотному шляху, для того, щоб особливо «допитливі» відвідувачі не прихватили із собою речі з підвищеним радіаційним фоном).
Масштаби нового конфайнменту дійсно вражають – спочатку навіть не зрозуміло де «заховався» четвертий енергоблок. Заступник керівника проекту НБК з будівництва групи управління проектом Віктор Залізецький пояснює, що після того як у листопаді 2016 року на Чорнобильській АЕС завершили насувати арку нового безпечного конфайнменту на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку ввести його в експлуатацію мали у листопаді 2017 року, але цьому завадили поважні технічні та радіаційні фактори. Зараз Державне агентство з управління зоною відчуження повідомляє, що остаточне введення в експлуатацію об’єкта заплановане на листопад 2018 року.
«Верховна Рада України підтримала законопроект про виділення більш ніж 6,6 млрд грн на зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. Відповідно до законопроекту, з 2017 до 2020 року заплановане введення в експлуатацію сховища ядерного палива, промислового комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів та заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, завершення будівництва нового безпечного конфайнмента, початок робіт із консервації блоків ЧАЕС та виведення з експлуатації ставка-охолоджувача станції. Загалом територія промислового використання ЧАЕС займає близько однієї третини зони відчуження, вся інша площа – новостворений Чорнобильський біосферний заповідник», - зауважує Віктор Залізецький.
Другий день прес-туру був повністю присвяченій підприємству ВП «Атомремонтсервіс» - ознайомленню з роботою його цехів і лабораторій. Слід зазначити, що представники станційних ЗМІ вперше відвідали підприємство, більшість співробітників якого практично живуть і працюють на АЕС. Завдяки своїм висококваліфікованим кадрам АРС щодня вирішує складні завдання з продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС, підвищення їх надійності. Нині висококваліфікований персонал Атомремонтсервісу – це 824 працівники - 500 фахівців-ремонтників та понад 270 інженерів, які мають практичний досвід роботи в атомній енергетиці. Вони щодня та цілодобово виконують монтаж, ремонт, реконструкцію і модернізацію обладнання; займаються підготовкою, перепідготовкою та підтримкою кваліфікації ремонтного персоналу на АЕС; проводять комплексний інженерно-технічний супровід та організацію ремонтного обслуговування обладнання.
Директор Атомремонтсервісу Віталій Шикун розповідаючи про підприємство зауважив, що фахівці АРСу постійно працюють над опануванням нових ремонтних технологій. Наприклад, у 2016 р. при ремонті ущільнюючих поверхонь колекторів парогенераторів ПГВ-1000 на енергоблоках №3,4 Рівненської АЕС фахівці АРСу вперше застосували технологію холодного зварювання «Cold Metal Transfer». Опанували модернізацію ущільнення роз’ємів головних циркуляційних насосів ГЦН-195М, завдяки чому в квітні 2017 р. АРС виконало модифікацію головного роз’єму енергоблоці №3 Запорізької АЕС. Крім того фахівці підприємства освоїли використання Стенду інспекції та ремонту палива (СІРП) та виконали підготовчу роботу з інспекції ядерного палива на енергоблоках АЕС.
«Раніше інспекції ядерного палива проводили фахівці компанії Westinghouse Electric Sweden AB, то у минулому році Атомремонтсервіс почав самостійно виконувати інспекцію ядерного палива Westinghouse (ТВЗ-W/WR) із використанням стенда інспекції та ремонту палива. Ми вже провели дві інспекції палива самостійно, це дало змогу заощадити близько 7,5 млн грн для Компанії. У травні 2017 р. виконали інспекцію шести ТВЗ-WR енергоблоці №3 Южно-Української АЕС, у червні наші фахівці провели чергову інспекцію палива – вісім тепловиділяючих збірок ТВЗ-WR на енергоблоці №5 Запорізької АЕС. Зараз ми доопрацьовуємо СІРП для забезпечення можливості контролю ТВЗ-А. Удосконалюємо конструкції стенда з вилучення сторонніх предметів із ТВЗ. Проводимо планові інспекцій палива на енергоблоках АЕС під час тривалих капітальних ремонтів без впливу на терміни планово-попереджувальних ремонтів», - розповів директор АРСу.
Він також зазначив, що у 2014-2016 рр. персонал Атомремонтсервісу пройшов базове навчання щодо роботи на СІРП та брав участь спільно з фахівцями Westinghouse в інспекції палива на енергоблоці №3 ЮУАЕС. Для підтримки кваліфікації операторів СІРП на необхідному рівні на виробничій базі підприємства у 2016 р. було побудовано та введено в експлуатацію приміщення тренажерних циклів. У січні минулого року на базі підприємства в приміщенні тренажерних циклів СІРТ, фахівці компанії Westinghouse провели навчання операторів стенду та видали відповідні сертифікати міжнародного зразка.
Однак не все так добре, і своя «ложка дьогтю в бочці меду» все ж таки присутня. Віталій Шикун теж озвучив невтішні цифри, що в останні декілька місяців лунають не тільки від фахівців державної енергетичної генерації, а навіть з вуст депутатів Верховної Ради України. Мова йде зокрема про те, що в останні кілька років зарплата українських атомників упала в доларовому еквіваленті приблизно у 1,5 рази, при тому, що у  світі високий попит на інженерів, зокрема у атомній енергетиці, де кадри готуються десятиріччями.

«Тарифна політика Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг по відношенню до Енергоатома – це відверте утримання тарифу на мінімально можливому рівні, що в свою чергу призводить до неконкурентноздатності нинішніх заробітних плат персоналу структурних підрозділів та підприємств, що входять до складу Компанії. У мене на підприємстві також невтішна статистика – за останній рік ми втратили майже 10% висококваліфікованого інженерного персоналу. І якщо раніше у нас була черга з охочих працювати на підприємстві, то тепер ситуація діаметрально протилежна. І я знаю, і ви, як представники АЕС знаєте, що на станціях ситуація також не краща. У тарифі на 2018 рік НКРЕКП передбачила збільшення зарплат ядерників тільки на відсоток покриття інфляції. Навряд чи такі цифри зупинять відтік кадрів», - зауважив керівник АРСу. 

Читай також

Архів