ЮУАЕС двома блоками почала працювати у режимі нормованого первинного регулювання частоти

Джерело: InfoAtom, 11.02.2022
Енергоблоки №1 та №2 Южно-Української АЕС з 10 лютого почали працювали у режимі нормованого первинного регулювання частоти. Сертифікований обсяг резерву на кожен з «мільйонників» складає 20 мегаватів. Про це повідомив пресцентр ЮУАЕС.
Після виконання робіт з реконструкції системи регулювання турбіни, зокрема із заміни усіх програмно-технічних комплексів турбінного відділення, ці енергоблоки були сертифіковані НЕК «Укренерго» для надання допоміжних послуг з резерву підтримки частоти.
Реконструкція та модернізація системи регулювання турбіни на третьому енергоблоці запланована на 2023 рік.
Основна мета, як зазначили на ЮУАЕС, – це підготовка до синхронізації Об’єднаної енергосистеми України з континентальною мережею Європи ENTSO-E, яка вимагає не допустити відхилення частоти понад 0,02 Гц. Згідно з Кодексом системи передачі, менш ніж за 1 секунду сертифіковані резерви підтримки частоти повинні активізуватись і максимум за пів хвилини небаланс потужності в енергосистемі має бути усунутий.
«Атомні блоки працюють у базовому режимі. Вони не призначені для маневрування, адже не здатні швидко змінювати поточну потужність на значну величину. Втім, завдяки сучасній електрогідравлічній системі регулювання турбіни технічно є можливість за короткий час зменшити або збільшити оберти та направити резервні мегавати для компенсації небалансу потужності в енергосистемі», - зазначив начальник цеху теплової автоматики та вимірювань ЮУАЕС Андрій Пилипчук.
Водночас, слід зазначити, що більш широку участь енергоблоків АЕС в регулюванні частоти і потужності обмежують, зокрема, характеристики тепловиділяючих збірок, регламентовані для змін потужності реакторної установки у вузькому діапазоні та складності із координованим регулюванням потужності реактора і турбогенератора. Відтак, у 2018 році НАЕК «Енергоатом» було прийнято концепцію модернізації систем і устаткування енергоблоків ВВЕР-1000 для приведення їхніх характеристик до вимог стандартів, які визначають можливість участі в нормативному первинному регулюванні частоти. Попередні  випробування пілотного енергоблока № 1 ЗАЕС відбувалися на двох рівнях потужності на початку і в кінці паливної кампанії з використанням сигналу, який імітує відхилення частоти, що вводиться за організованим у системі регулювання турбіни окремим, паралельно діючим трактом первинного регулювання.
Свідоцтво про відповідність вимогам для надання допоміжних послуг з підтримання частоти в енергосистемі на ЮУАЕС отримали 2 лютого 2022 року. У документі зазначено, що сертифікований обсяг резерву для енергоблоків №1 та №2 складає 2% від номінальної потужності. Це не суперечить правилам ядерної безпеки та не впливає на роботу об’єкта. Аналогічні сертифікати вже отримали 1,2 та 4-й енергоблок Запорізької та обидва блоки Хмельницької АЕС. Як зазначає пресцентр «Енергоатома», загальний сертифікований обсяг резервів підтримання частоти НАЕК «Енергоатом» склав  ±140 МВт.

 

Читай також

Архів