Шведська OKG AB підписала перший контракт на постачання водню з АЕС Оскарсхамн

Джерело: InfoAtom, 21.01.2022
Шведська енергетична компанія OKG AB підписала свій перший контракт на постачання водню, виробленого на її атомній електростанції Оскарсхамн. Як повідомляється в прес-релізі компанії угода укладена з Linde Gas AB, і передбачає поставку водню вже на початку поточного року.
Згідно із повідомленням, на майданчику АЕС Оскарсхамн з початку 1990-х років експлуатується установка  для виробництва водню шляхом електролізу води. «Раніше цей водень додавали до теплоносія трьох реакторів АЕС Оскарсхамн із киплячою водою, щоб зменшити ризик корозійного розтріскування трубопроводів за рахунок зменшення кількості вільного кисню в теплоносії», - уточнюють в компанії.
Після закриття двох енергоблоків АЕС Оскарсхамн у 2016 та 2017 роках на станції вивільнились надлишкові потужності для виробництва водню.
Воднева установка в Оскарсхамні, побудована в 1992 році, зараз відбувається її модернізація, поточна потужність становить 12 кг водню на годину.
«Спочатку мова йде про відносно невеликі обсяги. Але у нас є досвід, а також потужності та інфраструктура, і я бачу дуже хороший потенціал для розширення цього бізнесу. Потреба у водні буде поступово зростати, і ми отримали потужну підтримку від наших власників Uniper і Fortum для розвитку цієї можливості для бізнесу», - зазначив генеральний директор OKG Йохан Лундберг.
«Наші амбіції – розвивати зростаючий ринок водню разом із Fortum. Шведська електроенергетика практично не містить викопних копалин, і тому ми маємо хороші умови для виробництва великих обсягів водню, який відіграватиме важливу роль в енергетиці майбутнього», – переконаний генеральний директор Uniper Sweden Йохан Свеннінгссон. 
OKG наголошує, що Оскарсхамн стане першим муніципалітетом у Швеції, який зможе пропонувати водень, вироблений АЕС без використання викопних речовин та без викидів вуглецю.
Нагадаємо, що у вересні 2020 року, НАЕК «Енергоатом» та НАК «Нафтогаз України» підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, який передбачав спільну проєктну діяльність задля забезпечення переходу України до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 року. Щоб досягти цієї мети, «Енергоатом» та «Нафтогаз України» планували спільно працювати над оптимальними рішеннями задля інтеграції енергетичного сектора України з європейським ринком, декарбонізації енергетичної системи, підвищення її енергоефективності й розкриття потенціалу національної водневої енергетики України.
Довідково. 8 липня 2020 року Єврокомісія опублікувала «Водневу стратегію для кліматично нейтральної Європи» і створила Європейський альянс з чистого водню, до складу якого увійшли національні енергетичні й транснаціональні компанії, науково-дослідницькі установи, Європейський інвестиційний банк тощо. У листопаді 2020 року до Альянсу приєднався НАЕК «Енергоатом». Завдання Альянсу полягає у залученні інвестицій та забезпеченні попиту на водень як на джерело енергії - шляхом реалізації проєктів з декарбонізації енергомістких галузей промисловості (сталеливарна, хімічна та ін.). Сукупні інвестиції у відновлюваний водень в ЄС можуть скласти 470 млрд євро до 2050 року.  

Читай також

Архів