68% громадян Естонії підтримують можливість будівництва в країні малої атомної електростанції нового покоління

Джерело: InfoAtom, 01.02.2022
Згідно з результатами опитування, проведеного естонською консалтингової компанією Kantar Emor у січні 2022 року, 68% опитаних громадян Естонії підтримують розгляд використання атомної електростанції нового покоління для забезпечення безпеки електропостачання в Естонії.
Про це повідомляється на сайті естонської компанії Fermi Energia, яка створена з метою розвитку атомної енергетики в Естонії за допомогою впровадження на території країни технологій малих модульних реакторів.
У повідомлені Fermi Energia зазначається, що порівняно з опитуванням, проведеним у серпні 2021 року, частка респондентів, які надали відповідь «скоріше так», зросла з 30% до 32%, а частка респондентів, які відповіли «так», зросла з 27% до 36%. «Також значно зросла частка жінок, які виступають за атомну енергетику – тоді як у серпні таких було 40% виступали, то у січні – 54%. Підтримка чоловіків залишалася значно вищою протягом багатьох років, досягнувши 83% за останній час», - уточнюють у Fermi Energia.
«Високі ціни на газ та електроенергію цієї осені змусили людей серйозно зацікавитися енергетикою та усвідомити, що у скандинавських країнах гарної погоди (яка б сприяла генерації електроенергії сонячними та вітроелектростанціями - InfoAtom) не можна очікувати. Естонія достатньо зріла, щоб серйозно розглянути можливість заміни сланцевої енергії 20-го століття на нове покоління ядерної енергії 21-го століття в десятирічній перспективі», – каже генеральний директор Fermi Energia Калев Каллемец.
В опитуванні також було запитання: за розвиток якого типу генерації електроенергії виступає респондент, враховуючи скорочення виробництва електроенергії в країні з горючих сланців. Найбільше респондентів висловились за енергію вітру (57%), за нею йдуть атомні електростанції нового покоління (52%) і сонячна енергія (50%).
Респонденти також змогли вказати на основні переваги та недоліки будівництва  малого модульного реактора в Естонії. Серед основних позитивних ефектів були названі надійність постачання електроенергії за будь-якої погоди та вигідніші ціни на електроенергію, тоді як питання зберігання ядерних відходів та, меншою мірою, ризик аварій залишалися невизначеними.
Kantar Emor проводить опитування двічі на рік від імені Fermi Energia, щоб виміряти ставлення естонського суспільства до можливого введення в експлуатацію малого модульного реактора нового покоління в Естонії.
Нагадаємо, що у січні поточного року  США та Естонія домовилися про співпрацю у рамках програми Державного департаменту США «Основна інфраструктура для відповідального використання технології малих модульних реакторів» (FIRST).
FIRST — це програма розвитку потенціалу, розроблена для поглиблення стратегічних зв’язків, підтримки енергетичних інновацій та розвитку технічної співпраці з країнами-партнерами щодо безпечної та безпечної інфраструктури ядерної енергії.
Тимчасовий повірений у справах посольства США в Талліні Браян Рорафф привітав «амбіційні зусилля Естонії щодо переходу від вуглецевих джерел для виробництва електроенергії та забезпечення енергетичної незалежності країни». «Програма FIRST надає естонським чиновникам широкий досвід уряду США, наукових кіл, національних лабораторій та промисловості, оскільки вони досліджують доцільність ядерної технології у спосіб, що відповідає найвищим міжнародним стандартам ядерної безпеки. Це важливе рішення, і ми підтримуємо ретельний розгляд Естонією всіх життєздатних енергетичних альтернатив», - наголосив Браян Рорафф.
Міністр навколишнього середовища Естонії Еркі Савісаар сказав, що співпраця зі Сполученими Штатами через тренінги програми FIRST розширить знання естонських спеціалістів щодо розгортання малих модульних реакторів (SMR) і допоможе Естонії прийняти обґрунтоване рішення щодо доцільності включення ядерної енергетики в енергетичний мікс країни.
Початкове навчання проходитиме онлайн з лютого по вересень 2022 року і буде зосереджено на ядерній безпеці, безпеці та нерозповсюдженні. Майбутнє нарощування потенціалу може охоплювати такі теми, як встановлення національних правил ядерної безпеки, залучення зацікавлених сторін та оцінка майданчика для атомної електростанції.
Державний департамент США запустив FIRST у квітні 2021 року під час саміту лідерів з питань клімату, організованого адміністрацією Байдена-Харріса. Як початкові інвестиції, департамент виділив 5,3 мільйона доларів на підтримку проектів FIRST.
У листопаді 2021 року заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс оголосила про зобов’язання в розмірі 25 мільйонів доларів на підтримку розширення доступу до чистої ядерної енергії. У рамках цього пакету «ядерного майбутнього» США заявили, що будуть співпрацювати з Польщею, Кенією, Україною, Бразилією, Румунією,  Індонезією та іншими, щоб підтримати прогрес у досягненні їхніх цілей у сфері ядерної енергетики. FIRST був включений в цей пакет.
У квітні 2021 року, уряд Естонії офіційно схвалив створення робочої групи для дослідження можливості впровадження ядерної енергії в Естонії (NEPIO) на основі вивчення передових технологій і проектів у цій сфері. NEPIO представить свої висновки та пропозиції уряду не пізніше вересня 2022 року.  

Читай також

Архів