Трансформація енергетики має базуватись на атомній генерації та ВДЕ

Джерело інформації: Уряовий портал, 07.06.2021, Міненерго, 07.06.2021
Фото. Міненерго, 07.06.2021
Для сталого розвитку української енергетики потрібно зберегти та модернізувати атомну генерацію та створити ринкові стимули для розвитку ВДЕ потужностей. Про це заявив сьогодні заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, відкриваючи панельну дискусію «Економіка екології» в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30».
«Так ми не тільки виконаємо наші кліматичні зобов'язання, але й забезпечимо нашу економіку та громадян чистою та доступною енергією», – сказав Ярослав Демченков.  За його словами, не менш важливо також створити ринкові стимули для встановлення потужностей високоманеврової генерації та систем зберігання енергії.  «Йдеться не тільки про акумуляторні батареї, але й в тому числі про водень, як складову низьковуглецевої енергетики. Україна здатна запустити повний цикл водневої економіки», – пояснив він.
Заступник Міністра зазначив, що уряди всіх країн стикаються з необхідністю знайти баланс між економікою, енергетикою та екологією. «Щоб створити щось корисне, нам потрібна енергія. Від вартості енергії та кількості її споживання буде залежати наша економіка. Від чистоти енергії буде залежати наша екологія», – сказав Ярослав Демченков.
Говорячи про розвиток відновлювальних джерел енергії, Ярослав Демченков продемонстрував показники генерації електроенергії за 11 травня 2021 р. Тоді вперше виробництво електроенергії об’єктами ВДЕ та великими ГЕС перевищило показники теплової генерації. «Якщо рахувати ВДЕ та ГЕС разом з низьковуглецевою атомною енергією, то виходить, що в цей день при виробництві кожних чотирьох із п’яти кВт*год безпосередньо не було викинуто жодного кілограма СО2 чи інших шкідливих викидів», – сказав він.
Водночас українська енергетика наразі не здатна стабільно повторювати цей успіх, оскільки енергосистема не має достатньої гнучкості, а рівень виробництва з ВДЕ надто залежить від природних умов. Тому розвиток ВДЕ має супроводжуватись збільшенням високоманеврової генерації та систем накопичення енергії. 

Читай також

Архів