Відкритий лист світових лідерів глобальної ядерної промисловості: Нульові викиди потребують ядерної енергетики

Джерело: World Nuclear Association, 14.05.2021
Foratom, 14.05.2021
Минулого місяця світові лідери глобальної ядерної промисловості зустрілися на Саміті лідерів з питань зміни клімату (The Leaders Summit on Climate Change), щоб наголосити на необхідності термінових дій для вирішення проблем клімату. В рамках даного Саміту було підписано Відкритий лист "Net Zero Powers Nuclear (Нульові викиди потребують ядерної енергетики).

Ознайомитись з Відкритим листом світових лідерів глобальної ядерної промисловості «Net Zero Powers Nuclear» (Нульові викиди потребують ядерної енергетики) мовою оригіналу можна за посиланням.

Пропонуємо вашій увазі наш переклад на українську мову даного Відкритого листа світових лідерів глобальної ядерної промисловості «Net Zero Powers Nuclear» («Нульові викиди потребують ядерної енергетики»):

Минулого місяця світові лідери зустрілися, щоб наголосити на необхідності термінових дій для вирішення проблем клімату. Саміт лідерів з питань зміни клімату - та обговорені зобов'язання - відбувся на грізному тлі: економіки у всьому світі мають менше ніж тридцять років, щоб скоротити загальні викиди вуглецю до чистого нуля. Наступного місяця G7 прийме цей виклик, як і міжнародні партнери в Мілані по підготовці до COP26. Ці зустрічі дають критичний шанс визначити сміливий новий напрямок у нашій боротьбі зі зміною клімату.
Наш успіх у цій боротьбі вимагатиме енергії - енергії з низьким рівнем вуглецю для трансформації наших систем та вуглецевих секторів наших економік. Як зазначив Фатіх Біроль, голова Міжнародного енергетичного агентства «енергетика - це добре - проблема з викидами». Державам у всьому світі доведеться виробляти набагато більше низьковуглецевої енергії, ніж ми сьогодні, для стимулювання сталого розвитку. У цій справі вони повинні керуватися реалістичним науково обґрунтованим підходом. Ще одна думка доктора Біроля, «ми не маємо розкоші виключати будь-які технології чистої енергії, якщо ми серйозно ставимося до зміни клімату». Ядерна енергетика повинна бути частиною цієї суміші екологічно чистих енергій, і ми повинні демонструвати ті самі амбіції щодо ядерної енергії, що й для інших чистих технологій, прагнучі нульового значення викидів.
Ядерна енергія є найбільшим джерелом чистої електроенергії в розвинених економіках та другим за величиною у світі. Протягом десятиліть вона забезпечує міцну, надійну, низьковуглецеву генерацію, необхідну нашим економікам, і довгострокову, добре оплачувану роботу, яку заслуговують наші громадяни. Оскільки ми електрифікуємо додаткові сектори світової економіки, попит на чисту енергію зростатиме. Ядерна енергія дозволить нам розширити виробничі потужності з мінімальним впливом для навколишнього середовища, оскільки ядерні реактори також можуть бути використані для виробництва зеленого водню, декарбонізації важкої промисловості та знесолення води. Нові ядерні конструкції, засновані на перевірених технологіях, гарантуватимуть, що будь-яка країна, велика чи мала, може застосовувати ядерну енергію для підвищення енергетичної безпеки.
Зараз важливо використати можливість наростити додатковий потенціал чистої енергії, необхідні також термінові дії для збереження існуючого низьковуглецевого виробництва. До 2040 року понад 100 Гвт ядерних потужностей мають бути виведені з експлуатації, що є найбільшою втратою чистої енергії у світовій історії. За той же період, за оцінками МЕА, глобальний попит на електроенергію зросте на 50%. Щоб забезпечити це нове покоління безвуглецевої енергетики, уряди усього світу повинні підтримати розгортання ядерної енергетики для співпраці з іншими низьковуглецевими технологіями, такими як вітер, сонячна енергія та гідроенергетика.
Як особи, що приймають участь у розробці глобальної політики, ми закликаємо вас негайно вжити заходів для запобігання передчасному закриттю існуючих потужностей ядерної енергетики та прискорити масштаби та часові рамки для інвестицій у нові ядерні потужності:
  • Ядерна енергетика повинна бути чітко визнана в національній та міжнародній політиці та конвенціях як чиста, низьковуглецева та стійка поряд з іншими низьковуглецевими, чистими та стійкими енергетичними технологіями
  • Національні та міжнародні рамки політики повинні забезпечувати рівний доступ до кліматичного фінансування для всіх низьковуглецевих джерел енергії, включаючи ядерну, та чітко сигналізувати про це приватному фінансовому та інвестиційному співтовариству, оскільки воно оцінює кожну компанію та проект по суті через повний комплекс параметрів екологічного, соціального та корпоративного управління (ESG)
  • Країни повинні максимізувати генеруючий потенціал існуючих ядерних реакторів та побудувати заміну для вибулих реакторів, щоб гарантувати, що світ не втратить чисту енергетичну потужність
  • Країни, що мають досвід цивільної ядерної енергетики, повинні підтримувати країни, які бажають відповідально застосовувати атомну енергію, а також розширювати власні ядерні можливості
  • Країни повинні включати ядерну енергію поряд з іншими енергетичними технологіями з низьким рівнем вуглецю у свої національно визначені внески та у свої стратегії розвитку з низьким рівнем викидів
  • Країни мають включати ядерну енергію разом з іншими низьковуглецевими енергетичними технологіями у свої національно визначені внески та у свої стратегії низьковуглецевого розвитку.
За допомогою цих дій світові лідери можуть спиратись на минулі інвестиції у низьковуглецеві потужності, проводячи технологічно нейтральну політику, яка дасть можливість країнам застосовувати всі доступні низьковуглецеві варіанти. Не позбавляйте нинішні та майбутні покоління одного з найефективніших джерел низьковуглецевої генерації, що є на сьогодні.
Наша планета та майбутнє наших дітей залежать від нашого спільного успіху. 

Джон Горман, Президент та виконавчий директор, Канадська ядерна асоціація   
Ів Дебазей, Генеральний директор FORATOM
Широ Араї, Президент атомного промислового форуму Японії
Марія Корсник, Президент та виконавчий директор, Інститут ядерної енергії
Том Грейтрекс, Виконавчий директор, Ядерна промислова асоціація
Сама Більбао Леон, Генеральний директор, Всесвітня ядерна асоціація 

Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.
Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів