Низьковуглецева інвестиційна політика та планування мають вирішальне значення для досягнення кліматичної нейтральності

Джерело: FORATOM, 18.05.2021 
Планування інвестиційної політики для низьковуглецевих технологій, таких як атомна енергетика, має вирішальне значення для стимулювання інвестицій у технології, які допоможуть досягти цілей кліматичної нейтральності, закладених у Європейській Зеленій Угоді. Згідно з останнім звітом, підготовленим FORATOM, інвестиційний рейтинг та здатність залучати позикові кошти для нових проектів відіграють центральну роль у процесі фінансування нових ядерних проектів. Крім того, для доступу до різноманітних джерел капіталу потрібні численні механізми фінансування.
«Схеми державно-приватного фінансування низьковуглецевої інфраструктури – це шлях вперед в рамках Європейської Зеленої Угоди», - сказав Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Уряди ЄС відіграють важливу роль у сприянні та підтримці доступу до цільових витрат на фінансування великої інфраструктури, що базується на ЄС, наприклад ядерної. Це відкриває нові можливості  для отримання інвестиційного рейтингу».
У цьому звіті представлено перелік рекомендацій як для політиків, так і для ядерної галузі. Він відображає загальний погляд на європейську ядерну промисловість, заснований на оцінці 13 минулих і майбутніх ядерних проектів в ЄС. Розмірковуючи про проблеми, з якими галузь стикається в різних державах-членах ЄС, автори звіту запропонували рекомендації, які включають ширші потреби, пов'язані з довгостроковими інвестиціями, і міркування, пов'язані з досягненням цілей щодо зниження викидів вуглецю в рамках Пакета чистої енергії (Структура ринку електроенергії ЄС, вуглецеві механізми ЄС).
Основні рекомендації звіту можна підсумувати в такий спосіб:
  • При фінансуванні нових ядерних проектів центральну роль повинні грати інвестиційний рейтинг і здатність залучати позикові кошти для нових проектів.
  • Для доступу до різних джерел капіталу потрібні різні механізми фінансування.
  • Стабільна і довгострокова інвестиційна політика в ядерній сфері оптимізує розподіл і врахування ризиків на користь широкого кола зацікавлених сторін з метою забезпечення грошової споживчої цінності.
  • Структура промислового управління проектами нового будівництва АЕС на етапі розробки проекту і на етапі володіння проектом є ключовим фактором успіху в управлінні ризиками.
  • Планування інвестиційної політики для низьковуглецевих технологій, таких як ядерна енергетика, має вирішальне значення для залучення інвестицій і досягнення цілей кліматичної нейтральності, передбачених Зеленим курсом ЄС.
Цей звіт можна розглядати як довідник для політиків при розробці національних або регіональних планів з низьковуглецевої енергетики в перспективі Зеленого курсу ЄС, який включає 1000 млрд євро державних і приватних інвестицій, запланованих до 2027 року. Це відбувається у той час, коли фінансовим установам пропонується встановити критерії кліматичного кредитування, яке буде підтримувати фінансування промисловості та інфраструктури ЄС. Не дивлячись на те, що  ці критерії кредитування можуть мати серйозний прямий та непрямий вплив на всі фінансові інструменти на території ЄС, організації можуть звернутися до рекомендацій робочої групи. 
Із звітом можна ознайомитись ТУТ.
Довідково: Європейський атомний форум (ФОРАТОМ) - це торгова асоціація для галузі ядерної енергетики в Європі, яка базується у Брюсселі. Членами  FORATOM є  15 національних ядерних асоціацій, і завдяки яким, FORATOM представляє майже 3 тисячі європейських компаній, що працюють в галузі атомної енергетики та підтримують близько 1 100 000 робочих місць.
Асоціація «Український ядерний форум» є асоційованим членом Європейського Форатому починаючи з 2011 року. Асоціація УЯФ стала першою з подібних організацій з країн, що не є членами Європейського Союзу, яку прийняли до цієї організації. 

Читай також

Архів