Канадська та європейська атомні галузі співпрацюють з метою просування чистої енергетики та нової ядерної енергії

Джерело: FORATOM, 27.01.2021
Канадська ядерна асоціація (CNA) та Європейський атомний форум (FORATOM) підписали Меморандум про взаєморозуміння (MoU) про співпрацю в ядерній галузі та розвитку чистих, інноваційних та передових ядерних технологій.
Ця угода посилить зусилля обох асоціацій у просуванні розвитку, застосуванні та впровадженні ядерної енергетики для досягнення цілей зміни клімату.
"Ми раді підписати цей Меморандум про взаєморозуміння з FORATOM", - сказав президент та генеральний директор CNA Джон Горман. «Ядерна енергетика вже робить важливий внесок у боротьбу зі зміною клімату. Ця угода має допомогти ядерній енергетиці  бути частиною чистого енергетичного  міксу та вирішення проблем кліматичних змін по обидва боки Атлантики".
«Зміна клімату є глобальним викликом», - додав Ів Дебазей, генеральний директор FORATOM. «Ось чому важливо, щоб усі регіони світу працювали разом над пошуком рішення цієї проблеми. Разом ми зможемо створити скоординоване звернення до наших політиків з тим, щоб продемонструвати важливу роль, яку можуть відігравати різні ядерні технології».
Массімо Гаррібба, заступник Генерального директора з питань енергетики  Європейській комісії, каже: «Ми вітаємо Меморандум про взаєморозуміння, підписаний між FORATOM та CNA. Це підтверджує їх готовність розвивати співпрацю у галузі безпечного використання ядерної енергії, зокрема в контексті пріоритетів декарбонізації».
"Нам потрібна ядерна енергія, щоб досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року", - сказав Шеймус О'Реган-молодший, міністр природних ресурсів Канади. "Ми працюємо з нашими міжнародними колегами, щоб безпечно розвивати ядерні технології, такі як SMR, і досягти наших цілей щодо зміни клімату".
Канадсько-європейське ядерне співробітництво сягає десятиліть. Канадські реактори CANDU експлуатуються в Румунії майже 30 років. У той же час європейські компанії постачали компоненти для канадського ядерного сектору та визнані на міжнародному рівні технологічні ноу-хау. Очікується, що розвиток нових та інноваційних ядерних технологій, таких як SMR, сприятиме подальшому посиленню співпраці між Європою та Канадою.
Меморандум про взаєморозуміння розглядає необхідність більш широкого діалогу та вивчення ролі ядерної енергії в ефективному екологічному управлінні. Це включає:
-          підтримку  однозначного включення ядерної енергетики в Європейську енергетичну та екологічну політику Канади, включаючи стале фінансування (таксономія);
-          підтримку інновацій у ядерній енергетиці, зокрема, розробку та впровадження малих модульних реакторів та вдосконалених реакторів;
-          визначення та реалізацію ініціатив, за допомогою яких FORATOM та CNA могли б спільно сприяти просуванню ядерної енергії, як чистого джерела енергії, у діяльності з досягнення цілей щодо зміни клімату, зменшення викидів та покращення якості життя.
У Канаді знаходиться 19 ядерних реакторів, які виробляють чисту та надійну електроенергію, яка становить 15 % від загальної кількості електроенергії, яка виробляється в країні. Щороку в Канаді ядерна енергія дозволяє уникнути 80 мільйонів тон викидів вуглецю шляхом витіснення викопного палива; підтримує 76 000 прямих та непрямих робочих місць; її внесок до національного ВВП складає  17 млрд. доларів.
Атомна енергетика генерує близько 26 % електроенергії у ЄС, у 13 країнах, де працюють 107 реакторів (можна говорити про 141 атомних реакторів, якщо врахувати всіх членів ФОРАТОМ, які не є членами ЄС, а саме у Швейцарії, Великобританії та Україні), які забезпечують 50% низьковуглецевої електроенергії. Галузь підтримує понад мільйон робочих місць (прямих, непрямих та індукованих) на всьому континенті з оборотом 100 мільярдів євро на рік. 

Ви можете прочитати текст Меморандуму ТУТ.

Довідково:
Про CNA
З 1960 р. Канадська ядерна асоціація (CNA) є національним голосом канадської ядерної промисловості. Спільно з нашими членами та усіма спільнотами, що представляють інтерес, CNA просуває галузь на національному та міжнародному рівнях, працює з урядами щодо політики, що впливає на цей сектор, та працює над підвищенням обізнаності та розуміння цінності ядерних технологій для навколишнього середовища, економіки та повсякденного життя канадців. 
Про FORATOM
FORATOM - це асоціація ядерної промисловості в Європі, що базується в Брюсселі. Виступає як голос європейської атомної галузі у дискусіях щодо політики з інституціями ЄС та іншими ключовими зацікавленими сторонами. Членами FORATOM є 15 національних ядерних асоціацій, що діють по всій Європі, та компанії, які вони представляють, та чотири корпоративні члени, чеська енергетична компанія, CEZ, Fermi Energia в Естонії, NUVIA у Франції та польська енергетична компанія, PGE EJ 1. Представлено понад 3000 компаній, які підтримують близько 1 100 000 робочих місць.

Читай також

Архів