Харківське підприємство "Українські енергетичні машини" заявляє про високий ступінь готовності турбіни потужністю 1100-1200 МВт для добудови енергоблоку № 3 Хмельницької АЕС

Джерело: Depo.Харків, 12.11.2021
Фото. Хмельницька АЕС 
Ще в 2009 році було прийняте рішення про те, що харківське підприємство "Українські енергетичні машини" (тоді – "Турбоатом") поставлятиме турбіну для Хмельницької АЕС. 
Про це повідомляє прес-служба АТ "Українські енергетичні машини", посилаючись на генерального конструктора підприємства Євгена Левченка. Зараз тривають підготовчі роботи з добудови енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС, а АТ "Укренергомашини" спільно з ДП "НАЕК "Енергоатом" проводить обладнання машинних залів цих енергоблоків.
Левченко нагадав, що рішення про застосування тихохідної на 1500 об/хв турбінної установки виробництва АТ "Укренергомашини" типу К-1000-60/1500 у проекті будівництва енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС було прийнято на засіданні науково-технічної ради ДП "НАЕК "Енергоатом". Енергоатом відзначив високі техніко-економічні показники й надійність цих турбін та підтвердив можливість розміщення турбіни в існуючому машзалі Хмельницької АЕС. Це рішення неодноразово офіційно підтверджувалося як виробником, так і замовником.
Конструктор підкреслив, що турбіна, яка пропонується для ХАЕС-3,4, успішно експлуатується з 1982 року. Зокрема, на шести АЕС трьох країн в роботі 20 аналогічних турбін, в тому числі шість турбін – на найбільшій в Європі Запорізькій АЕС.
Левченко підкреслив, що на цей час харківська турбіна потужністю 1100-1200 МВт для добудови енергоблоку № 3 ХАЕС має високий рівень готовності в виробництві та може бути остаточно виготовлена та поставлена на будівельний майданчик в рекордно найкоротші терміни. Конструктор зауважив, що у серпні 2020 року голову уряду Дениса Шмигаля ознайомили зі станом виробництва турбін для ХАЕС-3,4. АТ "Укренергомашини" підтвердило готовність до виконання функцій комплектного постачальника обладнання машзалів ХАЕС-3,4, зокрема, турбін та генераторів.
Левченко також зазначив, що після підписання меморандуму між Енергоатом та компанією Westinghouse щодо будівництва нових енергоблоків АЕС України та технологією АР 1000, пілотним з яких буде блок №4 ХАЕС, АТ "Укренергомашини" виконало оцінку можливостей роботи турбоустановки на базі турбіни К-1100-60/1500-2М з її модернізацією до потужності 1200 МВт в складі енергоблоку АЕС з реактором АР 1000 фірми Westinghouse. Виконана оцінка дозволяє підтвердити можливість економічної та надійної роботи турбоустановки потужністю 1200 МВт типу К-1200-5,76/25 з реакторною установкою АР 1000. Основні технічні характеристики турбіни потужністю 1200 МВт до реактору АР 1000 надані Енергоатому. Ця турбіна складається з основних базових частин, які мають хороший досвід роботи в раніше виготовлених турбінах.
Пропонується для проекту АР 1000 турбіна, окремі складові якої також мають значний обсяг готовності, що гарантовано забезпечить поставку обладнання в необхідні терміни. Тож АТ "Укренергомашини" готове забезпечити поставку обладнання машзалів для будівництва нових блоків АЕС України. 

Читай також

Архів