G7 пообіцяла пришвидшити прогрес у галузі ядерної декарбонізації

Джерело інформації: world-nuclear.org, 14.06.2021
Лідери країн "Великої сімки" проголосили про "прискорення процесів переходу до переважно декарбонізованої енергетичної системи в 2030-х роках". Щоб досягти цього, вони пообіцяли прискорити впровадження «енергії з нульовими викидами», що включає атомну енергію.
Хоча повна декарбонізація означає поступову відмову від усіх видів генерації на основі викопного палива, декларація G7 взяла конкретні зобов'язання про припинення інвестицій у видобуток вугілля, що було визначено як найбільшу причину викидів парникових газів.
Коментуючи заяву «Великої сімки» про відмову використання вугілля, Сама Більбао-і-Леон, генеральна директорка Всесвітньої ядерної асоціації, зазначила: «Якщо країни G7 прагнуть поступово відмовлятися від вугілля, то їм доведеться замінити його низьковуглецевим, постійно доступним і перевіреним джерелом енергії - лише ядерна енергія відповідає цим вимогам».
Угода, досягнута членами G7 також зобов'язує пришвидшити прогрес у галузі ядерної енергетики в тих країнах, які вирішили її використовувати, одночасно з діями щодо електрифікації та акумуляторів, виробництва водню та захоплення вуглецю, його використання та зберігання, авіації з нульовими викидами та судноплавства, як частина технологічного переходу до нульових викидів.
Як частина порядку денного «Великої сімки», міністри навколишнього середовища та клімату раніше підтвердили, що ті країни, які мають ядерну енергетику, визнали її «потенціал забезпечувати доступну енергію з низьким рівнем вуглецю та сприяти безпеці енергопостачання як джерела енергії базового навантаження».
Доктор Більбао-і-Леон зазначила: «Інвестиції в атомну енергетику створять робочі місця, пожвавлять економіку та захистять планету. Країни «Великої сімки» повинні перетворити свої амбіції на дії та вжити всіх необхідних кроків, щоб максимізувати внесок атомних електростанцій, що працюють сьогодні, та забезпечити швидке та суттєве збільшення нового ядерного будівництва». 

Читай також

Архів