Енергоатом розпочав виконання нового механізму ПСО, що дозволить знизити вартість електроенергії для майже 80 відсотків побутових споживачів

Джерело: Пресцентр Енергоатом, 23.09.2021
ДП «НАЕК «Енергоатом» у встановлені Урядом строки розпочало виконання спеціальних обов’язків за новою фінансовою моделлю забезпечення доступності електричної енергії для населення.  
23 вересня Компанія реалізувала на аукціонах електричну енергію постачальникам універсальних послуг та операторам систем розподілу.
За підсумками торгів 25 постачальників універсальних послуг придбали в «Енергоатома» електричну енергію в загальному обсязі 1,38 млн МВт•год для постачання населенню у жовтні 2021 року, 27 операторів систем розподілу купили 2,34 млн МВт•год для компенсації технологічних витрат на четвертий квартал поточного року.
Напередодні Аукціонний комітет при Міненерго затвердив примірні договори купівлі-продажу електричної енергії між сторонами.
«Енергоатом» своєчасно здійснив комплекс підготовчих заходів для роботи в новій моделі ПСО, що впроваджується з 1 жовтня 2021 року і передбачає перехід від товарного до фінансового механізму покладення спеціальних обов’язків та зменшення ціни на електричну енергію для майже 80 відсотків побутових споживачів. Уряд ухвалив відповідні зміни 11 серпня 2021 року.
Завдяки новому ПСО державні виробники електричної енергії отримали право продавати весь обсяг своєї продукції на ринкових умовах. За рахунок отриманого доходу державна генерація буде компенсувати різницю між тарифами для населення і ринковою ціною електроенергії.
До спеціальних обов’язків «Енергоатома» в новій моделі ПСО належать:
оплата ДП «Гарантований покупець» вартості послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів;
продаж електричної енергії постачальникам універсальних послуг, що діють в ОЕС України, для постачання побутовим споживачам;
продаж операторам систем розподілу електричної енергії для компенсації їх технологічних витрат в ОЕС України. 

Читай також

Архів