Дослідження ОЕСР ринку електроенергії сприятиме запровадженню відкритих, конкурентних та прозорих умов роботи за європейськими правилами

Джерело інформації: Міністерство енергетики України, 14.09.2021
Дослідження ринку електричної енергії є актуальним з огляду на процес реформування енергетичного сектору України та майбутню синхронізацію з ENTSO-E.
На цьому наголосив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко під час засідання Консультативної групи високого рівня, яка координує співпрацю між Урядом і Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у рамках проєкту «Дослідження ринку електроенергетики в Україні» (в частині конкуренції), який реалізується за підтримки ЄС.
«Україна досягла значного прогресу у впровадженні реформи ринку електроенергії. 
Учасники ринку, і відповідні органи влади в тісній координації працювали й працюють над удосконаленням правил на ринку», - наголосив Юрій Власенко.
Міністерство спільно із НКРЕКП, іншими учасниками ринку налаштоване на подальшу лібералізацію ринку електричної енергії, запровадження відкритих, конкурентних та прозорих умов роботи за європейськими правилами. Водночас має бути забезпечена безпека постачання електричної енергії споживачам, цілісність та балансова надійність української енергосистеми. 
«Наша стратегічна мета - інтеграція ринків України та Європейського Союзу, яка можлива лише після технічної синхронізації української енергосистеми України з ENTSO-E. Для повноцінної інтеграції необхідно забезпечити уніфікацію ринкових правил, їх прозорість та сталість, що сприятиме посиленню конкуренції на ринку електричної енергії. Впевнений, що дослідження ОЕСР стане одним з дороговказів для удосконалення правил на ринку електроенергії», - зазначив перший заступник міністра. 
Міністерство енергетики відкрите до співпраці, готове надати всю необхідну експертну та інформаційну підтримку для проведення дослідження.

Довідково.

Дослідження ринку ОЕСР оцінюють, чи конкуренція в секторі діє ефективно, та визначають заходи для вирішення можливих виявлених проблем. Ці заходи можуть включати рекомендації, зокрема пропозиції щодо регуляторної реформи або покращення розповсюдження інформації серед споживачів, а також відкриття антимонопольних розслідувань.

Дослідження ринку триває близько 20–24 місяців. Презентація «Дослідження ринку електроенергетики в Україні» очікується у травні 2023 року.

Читай також

Архів