Енергетична стратегія України до 2030 року: погляд Асоціації Український ядерний форум

6 липня 2012 року в офісі Дирекції Асоціації «УЯФ» відбувся «круглий стіл», присвячений презентації Позиційного документу Асоціації щодо проекту оновленої редакції Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

У заході взяли участь 27 осіб, представники Міненерговугілля України, НКРЕ, Секретаріату Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, Центру ім. О.Разумкова, Інституту енергетичних досліджень, Українського ядерного товариства, журналісти провідних українських ЗМІ.

Директор з інституційного розвитку Асоціації О.Ананенко представив основні положення Позиційного документу, які стосуються реформування ринку електроенергії України, що має ключове значення для розвитку всіх видів генерацій електроенергії, ролі атомної енергетики в економіці України, сировинної бази та забезпечення АЕС ядерним паливом вітчизняного виробництва. Він наголосив, що запровадження будь-яких неринкових механізмів з метою вирішення питання вартісного дисбалансу між видами генерацій за рахунок атомної та гідрогенерації, які закладені в законопроекті, що зареєстрований у ВР «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» за №19571, суперечать основному принципу ринкової економіки – справедливій конкуренції на рівних умовах, та призведе до підвищення цін на електроенергію для кінцевого споживача. За умови функціонування дійсно конкурентного ринку електроенергії в Україні атомна енергетика має всі підстави зайняти більшу долю у виробництві електроенергії в країні, сприяти зменшенню впливу енергетичного сектору на навколишнє природне середовище та тим самим виконанню міжнародних зобов’язань України у зв’язку з приєднанням до європейського Енергетичного співтовариства. Особливої уваги потребує розвиток вітчизняного уранового виробництва не тільки як сировини для генерації, що виробляє майже 50 % електроенергії в країні, але й з точки зору забезпечення  енергетичної безпеки. На погляд Асоціації в проекті оновленої Енергетичної стратегії цьому питанню приділено недостатньо уваги, на відміну від інших енергоресурсів (газу, нафти та вугілля).

Під час дискусії присутні підтримали позицію УЯФ щодо необхідності створення умов для справедливої конкуренції на ринку виробництва електроенергії. К.Запайщиков  зауважив, що законопроект «Про засади функціонування ринку електроенергії України» має подаватися КМУ з дотриманням всіх процедур щодо погодження з відповідними міністерствами, як це доручив Президент України.  

Президент Українського ядерного товариства В.Бронніков звернув увагу учасників «круглого столу» на те, що в проекті Енергетичної стратегії не приділено уваги розвитку інфраструктури підгалузей електроенергетики, зокрема, атомної, що матиме велике значення для нового будівництва.

Заступник директора Департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міненерговугілля П.Чернов заявив, що Енергетична стратегія не виключає входження на ядерний ринок України приватних інвесторів для будівництва нових атомних енергоблоків та появи нового оператора атомних станцій. Що стосується сировинної бази атомної енергетики, то він підкреслив, що точні обсяги урану до 2030 року визначити важко, оскільки не вибрано реакторні технології для будівництва нових енергоблоків після 2020 року.

Директор з питань інформації та зв’язків з громадськістю УЯФ О.Кошарна зазначила, що в балансі енергоресурсів країни потрібно враховувати уран як вичерпний ресурс, що видобувається в державі, та на основі якого виробляється 50 % електроенергії.

В.Бронніков подякував Дирекцію Асоціації за організацію заходу та діяльність, спрямовану на те, щоб ключові питання розвитку ядерно-енергетичної галузі стали предметом публічного обговорення.