Науково-практичний семінар з питань аварійної готовності та кризового реагування на ядерні та радіаційні аварії

11 - 12 жовтня Асоціацією «Український Ядерний Форум» у співпраці з Держатомрегулювання та МНС України було проведено науково-практичний семінар з питань аварійної готовності та кризового реагування на ядерні та радіаційні аварії.

Метою семінару було інформування спеціалістів організацій-членів Асоціації про стан аварійної готовності в Україні та обмін досвідом в сфері кризового реагування.
 

У семінарі, який було проведено на базі відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом» «Аварійно-технічний центр» (АТЦ), розташованого у с. Білогородка Київської області, взяло участь близько тридцяти учасників.

У ході семінару було проведено три тематичних засідання з наступних питань:
 

  • аварійна готовність та кризове реагування на ядерні та радіаційні аварії в Україні на національному та регіональному рівнях;
  • об’єктовий рівень – система аварійного реагування НАЕК «Енергоатом», включаючи АЕС та інші відокремлені підрозділи цієї організації;
  • спеціальна тема - уроки та досвід реагування на аварії на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма.

Розпочався семінар виступом представника Департаменту цивільного захисту МНС України, який розповів про основні засади національної системи аварійного реагування України та координуючу роль міністерства щодо її функціонування та подальшого розвитку. Також була представлена доповідь про систему аварійної готовності та реагування Держатомрегулювання та інформація представників управлінь МНС України в Запорізькій та Миколаївській областях  щодо досвіду проведення протиаварійних тренувань на регіональному рівні та обласних планів реагування на радіаційні аварії.

На другому тематичному засіданні учасники семінару заслухали доповідь заступника директора департаменту НАЕК «Енергоатом» Крикливця О.І. про систему аварійної готовності та реагування компанії, яка була доповнена інформацією представника  ЗАЕС про забезпечення належного рівня аварійної готовності на рівні АЕС.

З метою демонстрації можливостей системи супутникового зв’язку компанії було проведено сеанс відео-конференції з кризовими центрами АЕС, кризовим центром НАЕК «Енергоатом», який розташований у м. Києві, та резервним кризовим центром НАЕК «Енергоатом» в с. Дніпровське Чернігівської області.

Особливий інтерес в  учасників семінару викликала демонстрація сил та засобів АТЦ - пересувних пунктів дозиметричного контролю та радіаційної розвідки, телевізійного та робо-технічного комплексу тощо. Заступник головного інженера АТЦ Форостенко А.І. та інші фахівці АТЦ розповіли про діяльність АТЦ, його функції у разі виникнення аварії на АЕС і дали вичерпні відповіді на запитання учасників стосовно технічних характеристик та функціональних особливостей обладнання. Також було продемонстровано технологію дезактивації поверхонь за допомогою піногенератора та піноутворюючих засобів. В свою чергу, фахівці ДНТЦ ЯРБ Держатомрегулювання представили мобільну радіологічну лабораторію RanidSONNI.

Тематика третього засідання викликала жваву дискусію серед учасників. Було представлено презентації заступника генерального директора ДНУ «Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології» Глигала В.М. щодо повідомлення населення в перші дні Чорнобильської аварії, доповідь головного спеціаліста з АЕС ПАТ «Південтеплоенергомонтаж» (ЮТЕМ) Олейникова Л.Г. про досвід ЮТЕМ з ліквідації наслідків Чорнобильської аварії, та інформація  Котіна П.Б., заступника директора з виробництва НАЕК «Енергоатом», про аварію на АЕС Фукусіма.

На завершення тематичного засідання начальник відділу аварійної готовності та реагування ДСП ЧАЕС Кондратов Д.В. доповів про заходи з підвищення аварійної готовності, які були реалізовані на ЧАЕС у післяаварійний період, та результати протиаварійних тренувань, які було проведено на атомній станції останнім часом.

Підбиваючи підсумки семінару, всі учасники відзначили його важливість та корисність як форуму, що дає можливість обмінятися досвідом та обговорити найбільш актуальні питання у сфері аварійної готовності та  кризового реагування.

Фотознімки семінару можна переглянути в фотогалереї.